Vadász Györgynél

Vadász Györgynél

Vadász Györgynél a Kossuth- és Ybl-díjas építésznél vendégeskedtünk Szentendrén egy baráti beszélgetés erejéig Lapu Misivel, hogy ajánlását/áldását kérjük az Új Nemzeti Szalon megalapításához, a május 15-i kiállítás megnyitásához. Egyéb elfoglaltsága miatt nem tudta vállalni a személyes jelenlétet, helyette egy rövid írást ígért, melyet a megnyitón egy jó hangú férfiúnak kell majd felolvasnia.

A mester otthona – a vörös malom a domboldalon – a híres, kiotói képzőművészeti akadémián tananyag. A földszinten a dolgozószobában a fény balról jön, az asztalon rend, Misi hamarosan egy Marcel Breuer székben kapja a humoros, csipkelődő, javító szándékú fricskákat a hadarásért, a kobakján tartott kalpagjáért, a késésünkért, a készületlenségért és még sok-sok minden másért.

Igényesség és szeretetteljes megértés. A hivatásnál itt sokkal többről van szó. Olyan ember tisztelt meg bennünket a társaságával, akinek a mestersége több mint küldetés. Hite szerint Isten médiumként használja az építészet területén. Egyenesen és pontosan fogalmazza meg a (vaskos) véleményét, mégis van benne valami elfogadás az esendő, kereső ember iránt. (Azt hiszem, ez az egyetlen esélyünk…)

A 82 éves mester nem hord szemüveget, és naponta két tonna súlyt emel. A dolgok összefüggenek: ép testben ép a lélek. Otthonában minden ott van, ahol lennie kell és olyan, amilyennek lennie kell.  Az emeleten felesége, Noémi – Düreri szépségű – rajzát dicséri.

Egy kicsi teraszon folytatjuk némi pálinkával a beszélgetést egy kőrisfa lombjai között. Praktikus lenne felettünk egy üvegtető, de ezt a szót nem szereti a mester. Esőben nem itt kell lenni, a praktikumnál fontosabb a lombok közelsége, és hogy a madarak jól érezzék magukat.

Hoztunk egy plakátot. A professzor úr szerint úgy rossz, ahogy van. Karinthy zseniális Ady-paródiáját idézi: Hát maga megbolondult, hát maga megbolondult, hogy mindent kétszer mond, kétszer mond? Igen, kétszer szerepel a plakáton valami grafika, ráadásul a piros, fehér, zöld színek mellett a barnában fehér betűk katasztrofálisak. Szerinte annak kéne a plakátot terveznie, aki ért hozzá!

Vajon lesz ebből bátorítás? Talán igen. A pálinka elvarázsol, a sütemény finom, az idő szalad. Barátságosan kísér bennünket a kapuhoz a kerten át. Némi irigységgel pillantok a Moulin Rouge letisztult, szép formáira, mikor fogunk itt, vagy legalább a közelében tartani?

JA

7 hozzászólás - “Vadász Györgynél”

 1. Lapu Mihály szerint:

  Akkor is! – Szeretlek titeket. Lapu Misi Újnesz

  • Jeney Attila szerint:

   Nem Misi, ez nem elég! Többel várunk Tőled. Azt várjuk, hogy hallgass a környezetedre, hallgass azokra, akik érted haragszanak. Hallgass rájuk, hogy az elképesztő energiáid valódi értékeket szolgáljanak, hogy gond nélkül vállalható legyen, ami kikerül a kezedből. Tudod a leckét: gyakran a kevesebb több!

 2. Lapu Mihály szerint:

  “Lapu Mihály elnök 30/955-59-854 kulturakozert@gmail.com

  Jeney Attila alelnök 30/964-21-79 attila.jeney@gmail.com

  Kedves Attila!

  A fenti esetben például a több kevesebb! (Az általad megadott telefonszámomnál egy számmal többet írtál, így az nem hívható. Kérlek az alábbi módon helyesen tüntesd fel:

  Lapu Mihály elnök 30/9 555 985 intergaleria@t-email.hu / kulturakozert@gmail.com

  Persze, ha úgy érted, hogy a számukra fontos, de tények és javaslatok nélküli aggályokat megfogalmazó és azt is csak üzenő, alapító tagok nemjelenléte a megnyitónkon a kevesebb több, akkor lehet a szentenciátok ide illik.

  Netán az ügyünk, s annak előzményeinek, valamint a megvalósítás részleteinek információ-szeletkéjével rendelkezők hozzáadott minden értéke ide passzol? – Szerény véleményem szerint nem biztos.

  Hálásan megköszönném, ha elárulnátok, legalább egy korrekt módon megindokolt dologgal kapcsolatban, hogy mit és miben várnátok el többet? – Ebben az esetben is a kevesebb a több?

  Egyébként ez a lecke a tietek és meglehet – nem ez a lecke a bölcsek köve esetleg.

  Máskülönben engedd meg és megjegyzem; a harag nem a legjobb tanácsadó!

  Köszönöm az energiáimról tett dicséretnek vett megjegyzésed és tudd az vállalt valódi értéket szolgál és nagy erővel képvisel!

  Baráti elismeréssel és üdvözlettel: Lapu Mihály Új nesz

  – Legyen egy, de az OROSZLÁNFALKA!

 3. Lapu Mihály szerint:

  – Véleményem a rendszer moderálásáról: Az az ellenérv-nélküliek mentőöve.

 4. Lapu Mihály szerint:

  – A tisztelet kincs! – (a tisztelő kincse)

  Tisztelettel: Lapu Mihály Új nesz

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hogy ki volt Lapu Misi? - Arany Oroszlán Klub és Kulturális Egyesület - […] nem rémült meg a fenntartásoktól, a megnyitóra együtt hívtuk meg Vadász Gyurkát, az érinthetetlen, Kossuth-díjas építészt, aki a Hauszmann Alajos…

Várjuk a hozzászólásokat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük