Célunk

Bevezető (preambulum):

 

ÚJ NESZ – MEGALAKULÁSÁVAL TISZTELEG A 120 ÉVE MEGALAPÍTOTT NEMZETI SZALON ELŐTT!

 

„A Nemzeti Szalon magyar képzőművészek és műpártolók egyesülete volt, amelyet Budapesten alakítottak 1894. március 12-én „abból a célból, hogy a magyar képzőművészet erkölcsi, anyagi és kulturális érdekeinek fölkarolását, a testületi szellem fejlődését előmozdítsa, a művészek és a közönség közti érintkezést élénkebbé tegye” Az egyesület helyisége Budapesten 1894-től a József körút 45-ben, majd 1897-től az egykori Újvilág utca 2. sz. alatt volt (ma a Semmelweis utca és Kossuth utca sarka), míg állandó művásárcsarnoka, amelyben a tagok eladandó művészeti termékeit, festményeket, szobrokat stb. kiállították, Budapest V. kerületében az Erzsébet téren volt 1907-től [2]. Utóbbit az eredetileg Hauszmann Alajos tervezte Kioszk épületéből alakították ki 1906-ban, Vágó József és Vágó László tervei alapján.[3] Itt rendezték a Nyolcak két kiállítását 1911-ben és 1912-ben, a Gauguin és a francia impresszionisták című nagy hatású kiállítást 1907, valamint e helyen mutatkoztak be az olasz futuristák 1912-ben. Az 1953-ban a Műcsarnokhoz csatolt intézmény 1957-ben nagy jelentőségű kiállításnak (Tavaszi tárlat) adott helyet, melyen hosszú évek után először avantgárd és nonfiguratív művek is láthatóak voltak, s addig háttérbe szorított alkotók, például Kassák Lajos, és a tiltott Európai Iskola művészei mutatkoztak be ismét. Az épületet 1960-ban lebontották, helyén ma park van.”[1]

 

Az ÚJ NESZ elsőszámú célja egyezik a Nemzeti Szalon céljaival, azt új elemekkel – korszerű reánk jellemző gondolkodással és cselekedetekkel, friss alkotásokkal – kibővítve. Célunk a magyar művészet – azon belül kiemelten a képzőművészet – erkölcsi, kulturális, anyagi értékeinek és érdekeinek fölkarolása, bemutatása; a testületi szellem fejlődésének előmozdítása; a művészek és a közönség közti érintkezés élénkebbé tétele. Egyesületünk a magyar művészek, képzőművészek, műpártolók és mecénások egyesülete. Az újnesz szellemi elődjének tekinti a nagymúlttal rendelkező nemzeti szalont.

– Az új nemzeti szalon stratégiai partnerének tartja az ügy fontos előzményeivel bíró Inter Galériát. – Külön figyelemmel fordulva az Inter Galéria – „kultúrAközért” – meghatározó szerepére a „- HAB-Arts’ -” és A DUNA AZ JÖN! programokban (Hungary Art-Brut – brutális művészet, a társadalom kitaszítottjainak és szellemi sérültjeinek, a szellemi másképűeknek a művészete), valamint a 2013-as árvízi katasztrófa-fenyegetések által generált akció és művész szolidaritás, amely eredményeként hetven kiváló művész kitűnő alkotását, nagylelkű-adományát, „A DUNA AZ JÖN!” – című aukciós kiállítás-sorozat során sikeresen értékesítettünk. A meghatározott céljainkat és, mint a művészek sikereinek erősítését, műveik gyakori színvonalas bemutatását és a közönséggel való eredményes találkozást további célokkal egészítjük ki.

Kiemelt fontosságúnak tartjuk: – a művészet társadalomra gyakorolt pozitív építő energiáit – a jóságot és szépséget – a művészet, gyógyító erejét – a jótékonysági akciókat. Felhívjuk az érdekeltek figyelmét a művész-kreativitás – sok esetben a fejlődés nem elhanyagolható tényezője és igen hasznos előidézője. Az Új Nemzeti Szalon új nesze kezdetben csendesen alig hallhatóan, de határozottan kívánja képviselni tagjainak érdekeit, azzal a biztos tudattal, hogy később ez a nesz egyre észlelhetőbb lesz és léte messze földön sokakat elér. Az Új Nemzeti Szalon tevékenységét a köz-hasznára kívánja kamatoztatni non profit módon a Magyar kultúra fontos közvetítőjeként – a művészeti alkotások sokszínűségét a lehető legszélesebb körben megismertetni s ennek érdekében sikeresen tevékenykedni.

 

Záró-sorként megerősítjük: Az ÚJ NESZ hasznos és jó ügyet szolgál!